Experienţa participării la competiţia CFA Institute Research Challenge Romania 2019

CFA Institute Challenge Romania 2019

Facultatea de Ştiințe Economice ULBS are un rol activ în participarea studenților la competiții economice din țară şi din străinătate. În acest sens, competiția CFA Institute Research Challenge România este ocazia perfectă pentru studenții care doresc să se implice și care urmăresc să se confrunte cu situații reale din domeniul finanțelor. Pentru mine, oportunitatea de a face parte anul acesta din echipa facultății, participantă la competița națională, a fost una inedită.

CFA Society Romania, membră a CFA Institute – Asociația profesioniștilor din sectorul investițiilor, a organizat la începutul lunii martie 2019, etapa națională a competiției “CFA Institute Research Challenge”, eveniment aflat la a 7-a ediție, competiție la care Facultatea de Științe Economice ULBS participă încă de la prima ediție.

Echipa Facultății de Științe Economice din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu a fost formată din cinci studenți: Iulia Moraru, Aida Neagoe, Dan Mircea, Wolfgang Alexander Guib (Masterat) şi Andreea Dobrotă (Licență). Echipa a fost coordonată de Mihaela Herciu şi Andreea Bogoslov, din partea Facultății de Științe Economice ULBS, iar în calitate de mentor din partea CFA Society România am avut oportunitatea să colaborăm cu Dragoş Cabat.

CFA Institute Research Challenge este o competiție desfăşurată la nivel național, regional şi global, care testează abilitățile analitice ale studenților, de evaluare cantitativă şi de argumentare publică a deciziei de investiție luată. Aceasta presupune ca echipa să realizeze o analiză intensivă şi imparțială a indicatorilor cantitativi, dar şi calitativi ai unei firme listate la bursă, precum şi o previziune financiară pe 5 ani a prețului acțiunilor, în urma cărora, în fața unui juriu format din investitori, trebuie să dea o recomandare de buy, sell sau hold a acțiunilor companiei. Raportul trebuie să conțină o analiză fundamentală a companiei și a industriei în care activează aceasta, iar recomantarea trebuie justificată prin metodele de evaluare folosite.

Analiza fundamentală reprezintă examinarea informațiilor disponibile în mod public și formularea de previziuni pentru a estima valoarea intrinsecă a unui instrument de capitaluri proprii. În anii precedenți, au fost alese pentru analiză companii precum Electrica, Digi, NEPI, Albalact sau Banca Transilvania, dar anul acesta a fost şi mai interesant cu cât compania analizată a fost chiar Bursa de Valori București, cea mai importantă instituție a pieței locale de capital.

Ocazia de a face parte anul acesta din echipa reprezentativă a universității noastre la faza pe țară a competiției CFA Institute Research Challenge România a fost una inedită. Şi aici mă refer în special la momentele, din culise mai degrabă, de pregătire a lucrării, prealabile momentului de prezentare a acesteia în fața publicului avizat. De aceea, vreau să subliniez importanța perioadei de timp alocate şi a interesului comun de a elabora la foc continuu lucrarea de cercetare. Asta a implicat pregătire particulară din partea noastră, iar din partea doamnelor profesoare Mihaela Herciu şi Andreea Bogoslov a implicat ore peste program, pentru a ne îndruma în înțelegerea și aplicarea pașilor necesari analizei companiei, precum şi pentru a ne oferi organizarea clară a cercetarii şi a deadline-urilor pentru task-urile intermediare primite. Acesta a fost momentul în care echipa noastră a realizat nivelul real de dificultate și gradul de responsabilitate care trebuia atins pentru următoarele etape ale competiției.

Pe lângă cele două doamne profesoare, am fost îndrumați cu profesionalism în efectuarea analizei investiționale şi de mentorul oferit de către organizatori, domnul Dragoş Cabat, care ne-a fost de un real ajutor. Cuo experiență în domeniul financiar de peste 20 de ani, el a lucrat în investment şi commercial banking, deține un MBA din anul 1995 și a obținut titlul CFA în anul 2000. A fost Președinte, Vicepreședinte si membru al boardului CFA România în perioada 2001-2013, membru în Comitetul Indicilor al Bursei de Valori din București în perioada 2007-2014, iar in prezent este Managing Partner la RisCo Business Intelligence.

Compania vizată pentru analiză anul acesta a fost chiar Bursa de Valori București, astfel că am avut ca subiect de cercetare una dintre companiile promițătoare şi cu care ne mândrim în Romania, un benchmark al transparenței pentru restul companiilor de pe piața locală şi nu numai. Pe această cale, am avut şansa să-l întâlnim în persoană pe CEO-ul BVB, Adrian Tănase, la gala de deschidere a competiției, unde a fost invitat să țină o prezentare a situației actuale şi a obiectivelor Bursei de Valori Bucuresti, şi căruia am avut şansa ulterior să-i adresăm câteva întrebări cu scopul de a afla aspecte importante cercetării noastre.

În cadrul echipei, am avut ocazia să fiu colegă cu patru studenți la master, fapt ceea ce m-a determinat (eu fiind cea mai mică dintre ei) să mă pregătesc de două ori mai mult față de ceea ce făceam în general la facultate, pentru a fi cu un pas mai aproape de standardele impuse cercetării noastre.

Ca studenți, de multe ori avem impresia ca unele noțiuni e suficient să treacă o dată explicate prin fața ochilor noștri la clasă, pentru ca să le înțelegem. Însă, pregătirea pentru acest concurs a însemnat pentru noi aprofundarea unor noțiuni esențiale de analiză şi evaluare cantitativă centrate către subiectul de cercetare, iar pentru mine a însemnat, de asemenea, şi o şansă de a învăța concepte şi raționamente noi din domeniul financiar, care îmi vor fi de folos pe viitor atât în mediul academic, cât şi în cel profesional. A însemnat şi zile în care am învățat cum să cercetăm eficient, mai exact, cum să culegem dintr-un ocean al informațiilor datele potrivite despre companie şi cum să le integram eficient în analiza noastră, pentru a emite opinii şi argumentari cât mai avizate. A însemnat, de asemenea, şi noi semne de întrebare care au luat naștere în mințile noastre pe parcurs. 

Faptul că am rămas pozitivi şi mai ales focusați pe munca noastră, în ciuda timpului limitat, cred că a fost un mare avantaj pentru noi. Aici, contribuția semnificativă în a ne ține centrați pe munca noastră au avut-o cele două doamne profesoare şi mentorul oferit de competiție, care s-au dedicat pe tot parcursul pregătirii pentru a scoate ce e mai bun din noi, fiecare pe partea lui de cercetare. Iar legat de asta, mai presus de analiza efectivă, cu ce am ramas eu în mod special, a fost modul în care am fost antrenați să prezentam raportul şi să lucrăm în echipă, modul în care am fost încurajați să ne prezentăm şi să ne punem în valoare calitățile atât ca o echipă, cât şi ca indivizi. Aşadar, mai presus de toate, cuvintele doamnei Herciu despre a prezenta destinşi şi încrezători în forțele proprii şi în argumentarea pregătită au ramas şi acum vii în mintea mea, ori de câte ori trebuie să vorbesc în public. Iar de la Andreea Bogoslov am rămas cu pornirea hotărâtă de a mă focusa spre ceva în care cred şi de a termina cu profesionalism şi cu sfințenie acel ceva, indiferent ce alte distrageri personale m-ar putea impiedica, până când acel ceva devine demn de arătat publicului larg. 

Despre colegii mei, am fost încântată să observ la ei că țintesc mereu mai sus, fiind un exemplu pentru mine. Sunt niște tineri muncitori şi pasionați de ceea ce fac zi de zi şi care, prin gândirea lor, sigur vor aduce schimbări semnificative în viitor mediului economic local. Nu în ultimul rând, m-au învățat să rămân relaxată, oricare ar fi rezultatele şi să mă bucur de experiența în sine de a face parte la ceva aşa măreț pentru noi precum această competiție. Iar de la domnul mentor Cabat, cu toții am învățat secretele pregătirii cu profesionalism a raportului şi prezentării cu tematică financiară, un aspect cheie fiind tocmai faptul că, uneori, “less is more” poate avea o influență puternică în realizarea unui proiect de succes.

Momentul prezentării raportului în fața juraților-investitori a fost cel decisiv. Prin finalizarea raportului, jumatate de drum l-am parcurs, acum mai urma convingerea juriului. Acolo, în fața lor, am îmbrăcat haina unor analiști financiari, din perspectiva cărora a trebuit să prezentăm în limba engleză recomandarea noastră de investiție bazată pe cele mai solide raționamente la care am putut ajunge. Şi dat fiind faptul că majoritatea prezentărilor financiare pot deseori deveni prea tehnice şi plictisitoare, ne-am gândit ca timp de 10 minute să o facem să fie una memorabilă, prin transformarea unei simple prezentări într-un inedit talk-show financiar, ai cărui invitați carismatici îşi argumentau opiniile cu privire la vânzarea acțiunilor Bursei de Valori București. A fost într-adevăr o experiență frumoasă, față de care juriul a rămas plăcut impresionat.

Sesiunea de întrebări a fost adevărata provocare pentru noi, căreia ne-am străduit să-i facem față şi care, mai presus de toate, ne-a învățat o lecție despre faptul că, în astfel de analize, a avea o perspectivă mai amplă asupra pieței e un element cheie, în sensul că trebuie sa privim cu mai multă atenție şi la ceilalți actori ai mediului economic actual romanesc, pe lângă giganții momentului listați la bursă. Actori economici care, în viitor, vor schimba top-urile actuale, şi care vor influența pozitiv lichiditatea bursei. În ansamblu, momentul susținerii prezentării a fost o şansă inedită pentru noi de a fi în postura unor analişti financiari care, prin argumente fundamentate şi cuvinte potrivite, să încerce să convingă un juriu profesionist de alegerea de investiție facută.

De aceea, unul dintre cele mai importante aspecte ale competiției a fost chiar îmbunătățirea soft skill-urilor, fiecare membru al echipei noastre lucrând intens la discursul său şi la limbajul corporal, pentru a ne asigura că informațiile cheie vor fi livrate cum se cuvine juriului, iar acest lucru ne va ajuta şi pe viitor, în mediul profesional.

Asociația CFA Romania împreună cu mediul universitar, companiile listate şi sectorul financiar contribuie la construirea unei generații puternice de profesioniști care au valori solide, beneficiază de interconexiune digitală şi s-au maturizat într-o economie post-criză. Prin intermediul competiției CFA Research Challenge, ne dorim ca studenții din Romania să beneficieze de tot suportul pentru a fi pregătiți să intre în industrie şi să o adapteze noilor realități financiare, economice şi sociale.

Andreea Nica, Coordonator

Am avut, de asemenea, ocazia de a interacționa cu profesioniști, care ne-au oferit perspective interesante asupra pieței de capital locale şi regionale și o incursiune în cele mai bune practici folosite în acest domeniu. Competiția m-a ajutat, astfel, să-mi dezvolt gândirea critică și a jucat un rol major în sporirea încrederii în sine. Am intrat inițial în competiție gândindu-mă la ea ca la o provocare personală și ceva fructuos cu care sa-mi ocup timpul, însă aceasta a fost doar începutul cercetării pentru mine, prin faptul că mi-a insuflat noi curiozități în domeniul investițional, pe care urmează să-l studiez mai aprofundat de acum înainte.

Pe această cale, mulțumesc Facultății de Ştiințe Economice ULBS, care susține an de an numeroși studenți în participarea la competiții economice din țară şi din străinătate. În acest sens, facultatea noastră are un rol activ în a identifica şi altfel de nevoi ale studenților, precum nevoia de a face performanță în diverse ramuri ale economiei şi nevoia de a afla lucruri noi, de a întâlni şi de a schimba idei şi bune practici cu studenții de la facultăți cu profil economic din țară. De asemenea, le mulțumesc mentorilor noștri care ne-au insuflat spiritul organizatoric și motivant pe întreaga perioadă de pregătire şi care s-au implicat enorm în a se asigura că echipa noastră va avea o prestație mai bună ca cele din anii precedenți la această competiție. Nu în ultimul rând, le mulțumesc colegilor de echipă, care au simplificat procesul cercetării, prin implicarea activă a fiecăruia dintre ei. 

Aşadar, competiția CFA este ocazia perfectă pentru tinerii cu aspirații inalte, care vor să se confrunte cu problemele din viața reală impuse de acestă industrie. Singura întrebare pe care participanții trebuie să şi-o adreseze la început este dacă sunt siguri că îşi vor devota câteva luni din timpul lor pentru a arăta un interes constant pentru cercetare, astfel, fiind în stare să livreze rezultatele cerute sub presiunea psihologică, uneori, a timpului sau a competiției în sine. Cei care nu sunt intimidați de acest scenariu, vor obține o recompensă bine-meritată, precum dobândirea experienței în cercetarea aprofundată şi întâlnirea unor oameni deschişi la minte şi profesioniști din domeniul financiar, care vor juca un rol important pe viitor în viața profesională.

De aceea, a fost o onoare pentru noi să reprezentăm Sibiul în acest concurs de mare anvergură pe plan local, regional şi global. Deși competiția între universități a fost strânsă, am fost încântați să luam parte la o experiență pe cât de dificilă, pe atât de utilă şi de ancorată în realitate. A fost o experiență care ne-a întărit abilitățile analitice şi de comunicare, inclusiv faptul să-i auzim pe alții cum gândesc şi să-i vedem cum se prezintă a contat. Așadar, sper ca şi în anii urmatori să existe studenți cu la fel de mult entuziasm şi dorință de a depăși cadrul general al cursurilor de la facultate, reuşind astfel să se afirme prin munca lor la cât mai multe conferințe şi competiții la nivel național şi internațional. 

Andreea DOBROTĂ

Studentă la programul de studii Finanțe-Bănci din cadrul Facultății de Științe Economice ULBS

Vezi toate articolele

Științe Economice ULBS

Facultatea de Științe Economice - Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

admitere.economice@ulbsibiu.ro
+4 0269 210 375