Mobilități studențești de plasament

Mobilități Erasmus+ de plasament

Pentru stagiile de plasament, organizația gazdă poate fi orice organizație publică sau privată activă pe piața forței de muncă sau în domeniile educației, formării, tineretului, cercetării și inovării. De exemplu, o astfel de organizație poate fi:

*Studenții înmatriculați la un ciclu de studiu (licență, master sau doctorat) din anii terminali pot beneficia de stagii de practică Erasmus+ care au loc, atât pe perioada ultimului an de studiu, cât și în primele 12 luni de după absolvire. Pentru a beneficia de o mobilitate de practică după finalizarea studiilor studenții vor fi selectați, din anul terminal, înainte de încheierea sesiunii de examinare din semestrul al II-lea. Studenții și doctoranzii astfel selectați vor avea statut de “Selectat condiționat” și vor deveni “titulari” ai unui stagiu de practică Erasmus+ după susținerea și promovarea examenului de licență/disertație, respectiv după susținerea/promovarea publică a tezei doctorale în cazul doctoranzilor.

1. DOSARUL DE CANDIDATURĂ

Înscrierea la selecția pentru mobilități de plasament Erasmus+ se face prin transmiterea online la Biroul Erasmus+ (pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) a unui dosar de candidatură conținând următoarele documente:

Dosarul de candidatură se depune cu cel puțin 2 luni înainte de data de început a mobilității de plasament. Înscrierea se face o singură dată, iar dosarul rămâne pe toată durata desfășurării selecției la Biroul Erasmus+. După încheierea perioadei de înscriere, dosarul de candidatură nu poate fi modificat.

În vederea pregătirii mobilității, studenții selectați pentru mobilități de plasament vor completa acordul de plasament (Learning Agreement for Traineeships) care va fi stabilit de comun acord între student, facultatea de origine și instituția de destinație.

Guidlines on how to use the Learning Agreement for Traineeships

2. SEMNAREA CONTRACTULUI FINANCIAR

În vederea realizării mobilității, participantul va primi un sprijin financiar din fondurile programului Erasmus+ sub forma grantului Erasmus+. Grantul nu acoperă neapărat toate costurile mobilității, ci reprezintă doar o contribuție la costul călătoriei și al subzistenței. Valoarea grantului Erasmus+ se calculează pe lună (30 zile) și diferă în funcție de țara în care se va desfășura mobilitatea de practică

Cu aproximativ o lună înainte de semnarea contractului financiar, participanții vor pregăti și vor depune la sediul Biroului Erasmus + următoarele documente, conform Anexei 13:

3. ÎNCHEIEREA MOBILITĂȚII DE PRACTICĂ

La finalul mobilității Erasmus+, participantul se va prezenta la Biroul Erasmus+ în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la revenirea în țară și va depune, în dublu exemplar, următoarele documente (Anexa 14):

4. DURATA MOBILITĂȚII DE PRACTICĂ

Perioada minimă eligibilă pentru o mobilitate de practică este de 2 luni (60 de zile). Perioada de practică/plasament aprobată inițial poate fi prelungită până la maximum 12 luni. Prelungirile perioadelor de practică/plasament trebuie să fie justificate și aprobate atât de ULBS, cât și de universitatea/instituția gazdă.

Aprobarea prelungirii trebuie solicitată cu minimum o lună înainte de finalizarea perioadei de mobilitate aprobate inițial și trebuie să o continue pe aceasta. Nu sunt admise întreruperi în cadrul unei mobilități. Dacă este aprobată, Cererea de prelungire va determina schimbări în secțiunea During the Mobility din Learning Agreement for Traineeships.

Site-uri care centralizează oferte de locuri de practică

joomla visitor